dinsdag 17 maart 2015

For Girls Only: De Mooncup


Een paar mensen vroegen me een tijdje geleden om iets te schrijven over de mooncup. Bij sommigen van jullie zal er misschien al een belletje rinkelen, voor anderen is dit nog volledig onbekend. Mijn blog gaat over afval verminderen op een betaalbare en simpele manier. Als er iets is dat deze twee mooi combineert is het deze leuke, kleine cup...

Wat is de mooncup?


De mooncup, ook wel ladycup, of menstruatiecup genoemd, is een alternatief voor tampons of maandverband. Het is een rubber of siliconen bekertje dat je inwendig draagt in je vagina en op die manier het menstruatiebloed opvangt. Een cup kan maximaal 30 ml bloed opvangen.  Vrouwen verliezen tijdens hun menstruatie tussen de 30 en de 60 ml bloed. Daar kun je al zien hoeveel de mooncup kan opvangen!
divacup

De spieren van je vagina zorgen ervoor dat de cup mooi op zijn plaats blijft. Zo komt het dat de cup bij goed inbrengen helemaal niet lekt en er ook geen geurtjes vrij komen. De cup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden. Je kan hem zowel 's nachts als overdag dragen. Je kan hem gebruiken om te sporten, om te zwemmen en is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

In tegenstelling tot maandverband of tampons hoef je de cup niet weg te gooien na gebruik. Even uitspoelen en ontsmetten (na je menstruatie periode) maakt de cup gebruiksklaar voor je volgende periode.

De cup wordt omsloten door je vagina. De spieren in je vagina zorgen ervoor dat de cup op zijn plaats blijft. Op die manier wordt de vagina afgesloten en het menstruatiebloed opgevangen. De cup lekt bij goed inbrengen niet en er komen ook geen geurtjes vrij.


Wat zijn de voordelen?  • Je las het al, deze cup is herbruikbaar (10 tot 15 jaar) en zal dus voor véél minder afval zorgen dan tampons of maandverband. Dat maakt hem natuurlijk heel wat milieuvriendelijker.
  • Een mooncup is niet gebleekt met chloor, wat interessant is voor mensen met een gevoelige huid.
  • Na een half jaar is de aanschafprijs (rond de 25 euro) er helemaal uit. De mooncup is dus als het ware veel goedkoper dan maandverband of tampons!
  • Je hoeft het  veel minder vaak te vervangen, je bent er veel minder mee bezig. Soms volstaat 2 keer per dag ('s ochtends en 's avonds) al.
  • Minder kans op het Toxic Shock Syndrome (TSS)
  • Je kan je bloedverlies perfect meten en je leert het zo sneller in te schatten.
  • Het neemt weinig ruimte in als je op reis gaat.
  • Het is volledig geurloos! (Interessant voor wie een hond heeft...)


Meest gestelde vragen:


"Wat als je uit gaat? Wat als ik hem moet vervangen op een openbare toilet?"

Je hoeft de mooncup veel minder vaak te vervangen. Als je lang wil uit gaan, vervang hem dan gewoon even voor je vertrekt. Ben je op reis, probeer het wat beter in te schatten wanneer je precies even privé bent om hem te vervangen. Door de mooncup kun je gemakkelijker zien hoeveel bloedverlies je precies hebt, dus kun je ook inschatten wanneer je hem best vervangt.

"Dat kan toch niet gemakkelijk zitten?"

Dit kan zijn, daarom raad ik zeker aan om je mooncup eens te proberen voor je in je menstruatieperiode bent. Ga er eens mee slapen, probeer er mee te lopen, draag hem een dagje op je werk. Wanneer je namelijk je menstruatie hebt, heb je daar meestal helemaal géén zin in. Aan de cup zit er bovendien namelijk een klein staartje of kokertje aan de mooncup die je naar je eigen gemak korter mag knippen.

"Is dat niet redelijk vuil?"

Ik heb de mooncup nu al drie maanden uitgeprobeerd en slechts één keer heb ik gemorst. Helemaal in het begin, uiteraard. De mooncup vraagt misschien een beetje oefening en je moet die oefening ook willen ondergaan, maar over het algemeen is het zeker niet vuil. In tegenstelling tot maandverband, bijvoorbeeld, kom je bijna nooit in aanmerking met je menstruatie, enkel die keren dat je het vervangen gaat en die keren beslis je zelf. Met de mooncup vergeet ik bijna dat ik mijn maandstonden heb, omdat ik ze zo goed als nooit zie. Inmiddels weet ik perfect hoe ik het zonder morsen in- en uitbreng.


Iedereen in de moonclub!


De mooncup is bovendien ook iets waar ik andere mensen snel van kan overtuigen om het ook te gebruiken. Inmiddels spreek ik met een paar vriendinnen al over 'een moonclub', aangezien we hem allemaal gebruiken. Dus waarom zou jij hem ook niet gaan gebruiken? Join the moonclub!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten