woensdag 11 februari 2015

Wat zat er in de eerste vuilzak?

Ik ben iets meer dan een maand bezig met mijn 'Zero Waste Challenge' en ik ben al teleurgesteld. Daar staat hij al. Een volle, stinkende, zware zak 'restafval'. Heb ik niet genoeg mijn best gedaan? Waar is het mis gegaan? Ik woon hier natuurlijk niet alleen, maar dat wil niet zeggen dat mijn huisgenoot zoveel afval kan maken. Dit is ook mijn afval en mijn verantwoordelijkheid.

Laten we eens kijken wat er allemaal in die zak zit. Zo kan ik zien waar ik meer mijn best kan doen. Een alternatief moet natuurlijk mogelijk zijn. Hieronder omschrijf ik enkel afval dat van mij afkomstig is.1. Kattenbakvulling

Bijna 3/4 van de vuilzak is gevuld met het zware steengeruis uit de kattenbak van Zazou. Ik heb zo'n poes die het vertikt bij dit koude weer haaf behoefte buiten te doen. Ondanks dat ik haar strontjes er regelmatig uit haal, moet je de bak af en toe toch helemaal verversen. Goed nieuws, gelukkig. Er is een oplossing op komst! Als de laatste zak steentjes hier op is, schakel ik over op composteerbare kattenbakvulling. Een voorbeeld met alles er op en er aan is Peewee. Al hoef ik er geen nieuwe kattenbak voor te kopen, denk ik.

2. Medicijnenhulsjes

Ik ben ziek geweest. Ik heb dafalgan genomen en Synutab. Aan mijn vuilbak te zien, geen klein beetje.

3. Snoeppapiertjes

We snoepen hier niet veel. Af en toe krijgen we wel cadeautjes die snoep omvatten. Eerlijk gezegd zijn zowel ik als mijn huisgenoot er geen fan van. Alleen kan zij er van blijven en ik niet. Snoep is niet alleen ongezond voor de tanden, de vele suikers en de verslaving. Snoep zit meestal verpakt...in verpakking...in verpakking...en bezorgt je véél afval!

4. Een doosje Mc Flurry

Het leek een eeuwigheid geleden dat ik in een Mc Do binnenkwam. Ik ben al meer dan 10 jaar overtuigd vegetariër. Iemand trakteerde me deze maand op een Mc Flurry met oreo's toen we langs de fastfoodketen liepen. Daar stond ik dan met dat vervelende plastic bekertje.

5. Doosjes kruidenkaas, soyaboter en smeerkaas

Hoe hard ik ook op zoek ben. Deze producten kan ik nergens vinden zonder verpakking. Mocht ik een alternatief vinden, ik zou er onmiddellijk voor gaan.

6. Wattendoekjes en wattenstaafjes

Voor de wattendoekjes heb ik inmiddels een vervangmiddel: herbruikbare wattenstaafjes uit de Di. Helaas had ik nog een volle zak liggen en moet ik daar eerst gebruik van maken. (Want we gooien niets zomaar weg!) De wattenstaafjes, die ik voornamelijk gebruik om overtollige make-up te verwijderen, daar vond ik nog geen alternatief voor.

7. Tandenborstel

Mijn voorlaatste plastic tandenborstel. Ik heb hem ook gebruikt om te poetsen. Hij kreeg dus al een tweede leven! Nu gebruik ik een laatste plastic tandenborstel, mijn volgende zullen afbreekbaar zijn. Ze zijn reeds besteld bij Vedge!

8. Haar

Er zijn mensen die hun afval van 2 jaar kunnen verzamelen in 1 enkele bokaal. Dit snap ik niet goed. Laten zij hun haren in hun kam zitten? Ontstoppen zijn duizenden keren hun gootsteen? Of verlies ik gewoon veel haar?Dit waren de voornaamste dingetjes die me nog steeds afval bezorgen. Heb jij ergens een betaalbaar alternatief voor? Laat het zeker weten!1 opmerking:

  1. Wij hebben sinds kort ook composteerbare kattenbakvulling (uit de Intratuin) en zijn er SUPERtevreden van! We hebben ook een gewone kattenbak, en scheppen nu gewoon 1 à 2x per dag de drolletjes eruit. De rest van de vulling kan je gewoon wat opschudden, en als bijna alle pellets uiteen gevallen zijn, hup, het compostvat binnen

    BeantwoordenVerwijderen