zaterdag 17 januari 2015

Lokale acties in Gent

Na het feestje van vorige week had ik nog voldoende etensresten en groenten om mee rond te komen. Veel geshopt werd er niet. Wel zocht ik op internet naar manieren om groenten langer vers te houden. Ik zat namelijk met restjes die ik niet graag weg wou gooien. Uiteindelijk is dit, ondanks dat dat het compost is, toch ook een vorm van waste. Weet je dat niet alles zomaar in de ijskast moet? Zo heb ik mijn huisgenoot nu na een jaar gelijk moeten geven dat tomaten inderdaad beter bewaren op kamertemperatuur. Groentjes zoals wortels of selder houden ook langer als je ze in een beetje water plaats, uit je ijskast. Heerlijk is het om op die manier een hele week afvalvrij te leven. Geen nieuwe inkopen, geen nieuw plastiek in huis en een week lang verse groentjes en fruit! Buiten die éne courgette dan, die ik helaas toch weg gooide, want ze was niet eetbaar meer. Het is toch een goed begin!


Omdat de week niet zo druk was, neem ik even de tijd om me voor te stellen. Ik ben een illustratrice uit Gent, vooral bekend als 'nDurlie'. Online maak ik strips over mijn eigen leven of mijn ecologische voetafdruk. Ik ben ook bijna klaar met mijn eerste Graphic Novel bij Lannoo. Deeltijds werk ik in het cosmetica bedrijf LUSH, waar we het later zéker nog over zullen hebben. Verder hou ik van Gent, dieren, Lukas en thee. Ik werd meer dan 10 jaar geleden vegetariër omdat ik geen reden meer zag om het niét te zijn. Sindsdien zet ik elke dag kleine stapjes om mezelf te verbeteren ten voordele van onze moeder aarde. Met dit blog wil ik tonen dat iemand met een minder groot budget en mogelijkheden ook tijd en ruimte kan maken om afval te besparen. Ik wil jullie graag vertellen hoe ik het doe en op die manier tips geven aan iedereen die graag met me mee wil doen! Jullie mogen natuurlijk zelf ook interessante tips met me delen, want ik moet zeker en vast nog veel leren.

Als het me gelukt is van een kleine moeite een gewoonte te maken, ben ik blij dat ik met zo'n kleine inzet mezelf een minder grote voetafdruk kan geven. Ik probeer wel realistisch te blijven en ben van het principe: "Think Global, Act Local", je moet dus bij jezelf starten en geen anderen schuldig verklaren, want hoe je het ook draait of keert, wij zijn de maatschappij en iedereen is schuldig. Ik hou van lokale initiatieven en daarom hou ik zo van Gent. Een stad waar het vol jonge mensen loopt vol ideeën om 'lokaal' te starten met een beter leven. Een voorbeeldje daarvan is Lokaal, een theehuisje die enkel 'lokale' ingrediënten haalt voor hun recepten en ze bovendien nog eens volledig veggie of vegan serveert. Bovendien krijg je er bij de afhaaldienst korting als je zelf een potje mee brengt! Ik heb er deze week een nieuw menu-bord getekend. Langs gaan en proeven is de boodschap!Een ander lokaal burgersinitiatief waar ik zelf deel van uitmaak is 'Mij Pak Je Niet In'. Ideaal voor mensen in Gent (en verder) die Zero Waste willen gaan. Met Deze actie willen we kopers én verkopers aanmoedigen om het steeds meer mogelijk te maken met je eigen potjes te gaan winkelen. Zo bespaar je kosten én afval. Aangezien er in Gent (nog) geen Zero Waste winkel is, kan je deze kaart een beetje als alternatief gebruiken. Hier kun je op zien in welke winkels je zéér welkom bent met je eigen bakjes. Bij sommigen krijg je zelf nog een extraatje! We willen dit initiatief onder de mensen brengen. Zodanig dat het een kleine aanpassing wordt, maar nadien een gewoonte voor iedereen. Mensen motiveren om zich aan te passen is niet zo evident. Donderdag gingen we met een klein groepje samen shoppen om ons standpunt voornamelijk aan verkopers duidelijk te maken. We liepen diverse winkels binnen om iets met onze eigen potjes te kopen en over onze actie te praten. Al snel raakten we in gesprek met diverse verkopers. Het is duidelijk dat het van beide richtingen moet komen. Zowel de kopers als verkopers moeten zich kunnen aanpassen. Je kan onmogelijk van de ene op de andere dag je zakjes weg doen en van de mensen verlangen dat ze hun eigen potjes mee hebben. Zo verlies je klanten. Aan de andere kant zijn verkopers wel zeer enthousiast. Zakjes kosten hen namelijk geld, het is zonde dat ze eigenlijk geld aan afval geven. Hoe meer vraag er is en hoe meer mensen hun eigen zakjes en potjes meebrengen, hoe sneller dat een verkoper zich hierop zal aanpassen. Dus, vergeet je linnen zakjes, glazen potten of afhaalpotjes van de chinees niet als je de volgende keer naar de markt of de supermarkt trekt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten