vrijdag 30 januari 2015

Januari: waar ben ik al in geslaagd?

Het einde van januari nadert. Daarom wil ik graag met jullie delen wat ik deze maand wou bereiken, waar ik voor geslaagd ben en welke dingen me minder goed gelukt zijn.

- Geen REST vuilbak buiten zetten:  check
- Geen PMD vuilbak buiten zetten: check
- Niets kopen dat je niet nodig hebt: Mislukt: solden...
- Menstruatiecup uitproberen: check (later meer hierover)
- Regelmatig naar de markt: check
- Groenten en fruit énkel kopen zonder verpakking: check 
- Rijs en pasta in bulk kopen: Mislukt: geen alternatief gevonden in Gent
- Geen drank in plastic flessen: check
- Oude handdoeken ipv keukenrol gebruiken: check
- Houten tandenborstel kopen: Mislukt: Niet gevonden in Gent. In Robuust (Antwerpen) waren ze net uitverkocht)

KRINGEN EN VERVANGEN

Ik heb nog een andere opdracht die het hele jaar door loopt. Ik wil zoveel mogelijk plastic vervangen thuis. De deur uit met al die studentikoze, felle kleuren! Het is druk en schept een wanordelijke sfeer. Ik wil natuurlijk niets zomaar wegooien, want dat zou al helemaal niet 'zero waste' zijn. Ik loop hiervoor gewoon af en toe langs de kringwinkel. Als ik daar iets zie dat ik kan vervangen, dan koop ik het. Wat doe ik dan met mijn oude plastic voorwerpen? Die komen gewoon op freecycle of (opnieuw) in de kringwinkel terecht. Zo hoeft er alweer bijna niets de vuilbak in te gaan!

Zo heb ik onlangs deze twee kopjes ontdekt voor slechts 1,50 euro! Dit is zo oud en zo zero waste! Ik heb nooit de behoefte gehad om een koffiezetapparaat aan te schaffen omdat ik niet zo veel koffie drink. Ik ben geen voorstander van SENSEO, want de coffeepads bezorgen je veel afval en je moet nogal lang naar een knipperend lampje kijken vooraleer je koffie hebt. Ik schakelde dus eerst over op toch wel fair trade oploskoffie en nam de vele opmerkingen daarover er gewoon bij. Met deze tasjes kan ik nu een heerlijke tas koffie zetten met échte, lekkere koffie. (Maar eerst moet ik nog door mijn oploskoffie heen, want zoals ik al zei, ik gooi niets weg dat nog bruikbaar is!)Een foto die is geplaatst door Veerle Colle (@ndurlie) op


In de badkamer probeer ik later alle douchegels in plastic flessen te vervangen door vaste zepen! Opnieuw gooi ik de flessen die ik nog staan heb niet weg, dus ik zal nog even zoet zijn. Later vertel ik jullie meer over alternatieven voor shampoo, bodylotion en tandpasta...zonder verpakking en zonder dat je ze zelf moet maken. Voor de nieuwsgierigen: daar heeft mijn werk bij LUSH COSMETICS alles mee te maken!


DUURZAMER EN GOEDKOPER

Er is me ook nog iets opgevallen. Ik ben 1 maand verder en ik heb al geld uitgespaard! Doordat ik vaak op markten of in kleine winkels inkopen doe, gebruik ik meer cash geld en beperk ik vaker mijn uitgaven. Impulsieve aankopen doe ik nu dus nog minder dan voordien. Ik haal minder in huis dan voordien, maar ik heb nu geleerd om met minder méér te doen. Zo koop ik nu meer fruit en groenten in hun oorspronkelijke vorm, wat heel wat interessante combinaties oplevert. Ik maak mijn eigen smoothies en soep met de restjes. Havermout was al een vaste waarde bij het ontbijt, maar mijn zero waste uitdaging heeft me verplicht ook hiermee creatief te zijn. Ik leer hoe ik duurzamer kan zijn met alles, zo kom ik langer toe en heb ik minder rest. Nee, ik hoef niet élke dag te koken! Integendeel!


4 opmerkingen:

 1. Hallo nDurlie,

  Gefeliciteerd met je blog! Blij te lezen dat er nog iemand een duurzaam voornemen heeft voor 2015. Zelf heb ik mezelf elke maand een bepaalde focus gegeven, in juni komt afval aan de beurt (zie Tijdvoorietsanders.blogspot.be). Ik ben heel blij met je tips, ze zullen zeker van pas komen. Veel succes nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey, merci voor je reactie! Ik bekijk je blog zeker! Het is altijd leuk zo'n uitdaging, je leert er dingen van. Je moet éven extreem gaan en daar onthou je dan het beste van. Dat worden nieuwe gewoontes en die nieuwe gewoontes zijn aangenaam positief. Je leert ze niet meer af! Blij dat jij ook een uitdaging hebt! :-)

   Verwijderen
  2. ps: hoe abboneer ik me precies op je blog? Ik zie dat enkele mensen bij mij reeds geabonneerd zijn, maar anderen lukt het ook niet. Nu vind ik zelf niet meer hoe het moet!

   Verwijderen
 2. Oei, ik zie nu pas je reactie! Ik heb een knop "volg" toegevoegd, je kan je nu dus abonneren ;-)
  Ik wist trouwens niet dat haar bij het restafval hoort. Ik doe dat gewoon bij het groenafval. Niet ok?

  BeantwoordenVerwijderen