zaterdag 24 januari 2015

De kringloop van afval minderen

Afgelopen week mocht ik van Jong Groen Gent spreken op een avond rond afval verminderen. Samen met Grietje van Mij Pak Je Niet In, vertelde ik hoe je op een goedkope manier afval kan besparen. Hiervoor gebruikte ik de 'RE-cirkel' . Die toont aan hoe je evident afval vermindert. Het mooie aan de cirkel is ook dat het allemaal draait rond 'Less Is More'.1. REFUSE
Afval begint bij je aankopen. WEIGER! Vraag jezelf af, voor je iets koopt: 'Heb ik dit nodig' ? Zit het in een plastiek zakje of heeft het veel verpakking, vraag jezelf af: 'Is er een alternatief'? WEIGER ook aan de kassa een plastiek tasje. Zorg dat je zelf een linnen zakje bij hebt of een ander alternatief zoals een fietstas of rugzak. Durf dit ook  te zeggen. Niemand zal jou boos aankijken, omdat je hier helemaal niets verkeerd mee doet, integendeel. WEIGER verpakking, ook een geschenk kun je op een originele manier verpakken: in een oude sjaal of schoenendoos kun je hele leuke verrassingen verstoppen! Eet minder snoep en meer fruit! Fruit kun je namelijk heel gemakkelijk zonder verpakking kopen én het is nog gezonder ook!

2.REDUCE
Voorkom afval door op te ruimen en ordelijk te zijn. Draag zorg voor je spullen. Op die manier moet je minder snel naar de winkel om nieuwe spullen of voedsel. Wat voedsel betreft, het is belangrijk om in de ijskast alles ordelijk te schikken. Plaats de spullen die het snelst overdatum gaan vooraan. Gebruik je diepvries af en toe om soep of zelf brood in te vriezen. Zo kun je alles langer bewaren, moet je minder snel om nieuwe spullen. Zo bespaar je afval én geld!

3.REUSE
Als je iets weg wil gooien, kijk toch eerst even of het nog bruikbaar is. Zo voorkom je niet alleen afval, maar bespaar je ook weer geld. Ik geef enkele voorbeelden uit mijn eigen leven. Papier dat aan één kant bedrukt is kan hergebruikt worden als kladpapier. Ik heb daarom 2 dozen: eentje voor klad en eentje met papier dat volledig gebruikt is. Bokalen zijn ook altijd nuttig om mee te nemen naar de markt om nootjes te kopen. Zo bespaar ik al 2 keer afval, geen plastiek zakje voor mijn nootjes en je potje is niet weg gegooid. Papieren zakjes hergebruik ik voor mijn eigen spullen die ik verkoop. Oude borden en glazen beschilder ik en schenk ik als cadeautjes weg aan vrienden. Onvermijdelijke plastiek zakken worden gebruikt voor de vuilbakken of hergebruikt.

4.RECYCLE
Voor mij is 'ZERO WASTE' voornamelijk 'ZERO REST', aangezien dat soort afval niet hergebruikt kan worden. Gooi daarom niet alles in één zak, maar organiseer je afval thuis. Iedere stad heeft daar verschillende regels voor. In Gent heb je PMD, GFT en REST. PMD staat voor PLASTIEK, METAAL en DRANKKARTON. Dit afval wordt hergebruikt in de staalfabriek. Veel mensen gooien nog steeds blikjes bij rest. Dat is jammer, want zo komt dat gewoon maar terecht op een grote berg afval. GFT is GROENTEN, FRUIT en TUINAFVAL. Vraag een GFT-bak of zet een compostbak in je tuin. Lees aandachtig wat er allemaal in mag! Dingen zoals theezakjes, koffiefilters, 100% katoenen T-shirts en keukenpapier kun je daar vaak ook in kwijt. Deze vergaan en zijn dus géén afval. Plastiek folie kun je ook sorteren en naar het containerpark brengen. Op die manier vindt zelf de meest foute verpakking een weg naar een nieuw leven.

5.RECOVER
Voor de creatieve mensen is er nog dit 5de puntje. Van een oud object of afval kun je vaak nog nieuwe dingen maken! Zo zag ik al lampen uit bokalen, voederbakken uit plastiek flessen of boekensteunen uit oude stoelen. Als je zelf niet creatief bent, geef je spullen dan door. Gooi kurken of bekertjes ook niet meteen weg. Verzamel een zakje en kijk dan even of je geen kleuterjuf of kunstenaar kent die daar iets mooi mee kan maken. In kleuterscholen zijn WC-rolletjes en kroonkurken vaak héél welkom in de knutselles.

Op die manier zijn we de cirkel rond en kom je weer bij je aankopen. Aangezien je zoveel herbruikt hebt en je eten nog goed bewaard gebleven is. Dit is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Is dat geen goede extra motivatie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten